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Assembly Bill No. 1731 

CHAPTER 144 

An act to amend Section 11165.4 of the Health and Safety Code, relating 
to controlled substances. 

[Approved by Governor September 1, 2023. Filed with Secretary 
of State September 1, 2023.] 

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST 

AB 1731, Santiago. CURES database: buprenorphine. 
Existing law requires the Department of Justice to maintain the Controlled 

Substance Utilization Review and Evaluation System (CURES) for the 
electronic monitoring of the prescribing and dispensing of Schedule II, 
Schedule III, and Schedule IV controlled substances by a health care 
practitioner authorized to prescribe, order, administer, furnish, or dispense 
a Schedule II, Schedule III, or Schedule IV controlled substance. Existing 
law requires a health care practitioner authorized to prescribe, order, 
administer, or furnish a controlled substance to consult the patient activity 
report or information from the patient activity report obtained from CURES, 
as specified. Existing law exempts a health care practitioner from the duty 
to consult the CURES database in certain circumstances, including when a 
health care practitioner prescribes, orders, administers, or furnishes a 
controlled substance in the emergency department of a general acute care 
hospital and the quantity of the controlled substances does not exceed a 
nonrefillable 7-day supply of the controlled substance. 

This bill would additionally exempt a health care practitioner from the 
duty to consult the CURES database when the health care practitioner 
prescribes, orders, administers, or furnishes buprenorphine or other controlled 
substance containing buprenorphine in the emergency department of a 
general acute care hospital. 

The people of the State of California do enact as follows: 

SECTION 1. Section 11165.4 of the Health and Safety Code is amended 
to read: 

11165.4. (a) (1) (A) (i) A health care practitioner authorized to 
prescribe, order, administer, or furnish a controlled substance shall consult 
the patient activity report or information from the patient activity report 
obtained from the CURES database to review a patient's controlled substance 
history for the past 12 months before prescribing a Schedule II, Schedule 
III, or Schedule IV controlled substance to the patient for the first time and 
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at least once every six months thereafter if the prescriber renews the 
prescription and the substance remains part of the treatment of the patient. 

(ii) If a health care practitioner authorized to prescribe, order, administer, 
or furnish a controlled substance is not required, pursuant to an exemption 
described in subdivision ( c ), to consult the patient activity report from the 
CURES database the first time the health care practitioner prescribes, orders, 
administers, or furnishes a controlled substance to a patient, the health care 
practitioner shall consult the patient activity report from the CURES database 
to review the patient's controlled substance history before subsequently 
prescribing a Schedule II, Schedule III, or Schedule IV controlled substance 
to the patient and at least once every six months thereafter if the prescriber 
renews the prescription and the substance remains part of the treatment of 
the patient. 

(iii) A health care practitioner who did not directly access the CURES 
database to perform the required review of the controlled substance use 
report shall document in the patient's medical record that they reviewed the 
CURES database generated report within 24 hours of the controlled 
substance prescription that was provided to them by another authorized user 
of the CURES database. 

(B) For purposes of this paragraph, "first time" means the initial 
occurrence in which a health care practitioner, in their role as a health care 
practitioner, intends to prescribe, order, administer, or furnish a Schedule 
II, Schedule III, or Schedule IV controlled substance to a patient and has 
not previously prescribed a controlled substance to the patient. 

(2) A health care practitioner shall review a patient's controlled substance 
history that has been obtained from the CURES database no earlier than 24 
hours, or the previous business day, before the health care practitioner 
prescribes, orders, administers, or furnishes a Schedule II, Schedule III, or 
Schedule IV controlled substance to the patient. 

(b) The duty to consult the CURES database, as described in subdivision 
(a), does not apply to veterinarians or pharmacists. 

( c) The duty to consult the CURES database, as described in subdivision 
(a), does not apply to a health care practitioner in any of the following 
circumstances: 

(1) If a health care practitioner prescribes, orders, or furnishes a controlled 
substance to be administered to a patient in any of the following facilities 
or during a transfer between any of the following facilities, or for use while 
on facility premises: 

(A) A licensed clinic, as described in Chapter 1 (commencing with 
Section 1200) of Division 2. 

(B) An outpatient setting, as described in Chapter 1.3 ( commencing with 
Section 1248) of Division 2. 

(C) A health facility, as described in Chapter 2 ( commencing with Section 
1250) of Division 2. 

(D) A county medical facility, as described in Chapter 2.5 ( commencing 
with Section 1440) of Division 2. 
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(E) Another medical facility, including, but not limited to, an office of 
a health care practitioner and an imaging center. 

(F) A correctional clinic, as described in Section 4187 of the Business 
and Professions Code, or a correctional pharmacy, as described in Section 
4021.5 of the Business and Professions Code. 

(2) If a health care practitioner prescribes, orders, administers, or furnishes 
a controlled substance in the emergency department of a general acute care 
hospital and the quantity of the controlled substance does not exceed a 
nonrefillable seven-day supply of the controlled substance to be used in 
accordance with the directions for use. 

(3) If a health care practitioner prescribes, orders, administers, or furnishes 
buprenorphine or other controlled substance containing buprenorphine in 
the emergency department of a general acute care hospital. 

( 4) If a health care practitioner prescribes, orders, administers, or furnishes 
a controlled substance to a patient as part of the patient's treatment for a 
surgical, radiotherapeutic, therapeutic, or diagnostic procedure and the 
quantity of the controlled substance does not exceed a nonrefillable 
seven-day supply of the controlled substance to be used in accordance with 
the directions for use, in any of the following facilities: 

(A) A licensed clinic, as described in Chapter 1 (commencing with 
Section 1200) of Division 2. 

(B) An outpatient setting, as described in Chapter 1.3 ( commencing with 
Section 1248) of Division 2. 

(C) A health facility, as described in Chapter 2 ( commencing with Section 
1250) of Division 2. 

(D) A county medical facility, as described in Chapter 2.5 ( commencing 
with Section 1440) of Division 2. 

(E) A place of practice, as defined in Section 1658 of the Business and 
Professions Code. 

(F) Another medical facility where surgical procedures are permitted to 
take place, including, but not limited to, the office of a health care 
practitioner. 

( 5) If a health care practitioner prescribes, orders, administers, or furnishes 
a controlled substance to a patient who is terminally ill, as defined in 
subdivision (c) of Section 11159.2. 

(6) (A) If all of the following circumstances are satisfied: 
(i) It is not reasonably possible for a health care practitioner to access 

the information in the CURES database in a timely manner. 
(ii) Another health care practitioner or designee authorized to access the 

CURES database is not reasonably available. 
(iii) The quantity of controlled substance prescribed, ordered, 

administered, or furnished does not exceed a nonrefillable seven-day supply 
of the controlled substance to be used in accordance with the directions for 
use and no refill of the controlled substance is allowed. 

(B) A health care practitioner who does not consult the CURES database 
under subparagraph (A) shall document the reason they did not consult the 
database in the patient's medical record. 
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(7) If the CURES database is not operational, as determined by the 
department, or cannot be accessed by a health care practitioner because of 
a temporary technological or electrical failure. A health care practitioner 
shall, without undue delay, seek to correct the cause of the temporary 
technological or electrical failure that is reasonably within the health care 
practitioner's control. 

(8) If the CURES database cannot be accessed because of technological 
limitations that are not reasonably within the control of a health care 
practitioner. 

(9) If consultation of the CURES database would, as determined by the 
health care practitioner, result in a patient's inability to obtain a prescription 
in a timely manner and thereby adversely impact the patient's medical 
condition, provided that the quantity of the controlled substance does not 
exceed a nonrefillable seven-day supply if the controlled substance were 
used in accordance with the directions for use. 

(d) (1) A health care practitioner who fails to consult the CURES 
database, as described in subdivision (a), shall be referred to the appropriate 
state professional licensing board solely for administrative sanctions, as 
deemed appropriate by that board. 

(2) This section does not create a private cause of action against a health 
care practitioner. This section does not limit a health care practitioner's 
liability for the negligent failure to diagnose or treat a patient. 

( e) All applicable state and federal privacy laws govern the duties required 
by this section. 

(f) The provisions of this section are severable. If any provision of this 
section or its application is held invalid, that invalidity shall not affect other 
provisions or applications that can be given effect without the invalid 
provision or application. 

(g) This section shall become operative on July 1, 2021, or upon the date 
the department promulgates regulations to implement this section and posts 
those regulations on its internet website, whichever date is earlier. 
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